Iščeš svojo prvo zaposlitev? Morda iščeš delo že dalj časa? Se izgubljaš med goro informacij? In ne najdeš čisto prave zase? Želiš izvedeti več o priložnostih in izzivih za mlade na trgu dela?

POTEM JE TALE SPLETNA STRAN PRAV ZATE!

V Društvu ŠKUC, Mladinskem svetu Ljubljana in KUD Anarhivu smo v okviru projekta (P)Rožna mladina iz različnih virov zbrali osnovne informacije in praktične nasvete na področju zaposlovanja mladih, da bi mladim pomagali pri pri vstopanju in krmarjenju po trgu delovne sile.

In kakšne informacije lahko najdeš, te najbrž zanima?

  • Kako in kje iskati delo,
  • Različne možnosti dela, ki jih najdeš v meniju desno,
  • Brezposelnosti oziroma kaj v času, ko dela še ni,
  • Iskanje dela v tujini,
  • Možnosti dela za mlade tuje državljane v Sloveniji.

Vsako poglavje poleg osnovnih informacij vsebuje tudi informacije o izračunu plačila in o socialni varnosti ter pravicah, ki jih prinaša posamezna oblika dela, večina socialnih pravic namreč izhaja prav iz naslova dela oziroma zaposlitve. Pa ne le pokojnina, za katero morda misliš, da je tako ali tako ne boš nikoli dočakal, temveč tudi denarno nadomestilo v času bolezni, nosečnosti ali brezposelnosti. Pri tistih oblikah dela, ki ti same po sebi ne zagotavljajo pravice do zdravstvenega zavarovanja, smo poiskali tudi informacije, kako si to lahko urediš sam.

Na koncu vsakega poglavja najdeš še seznam zakonov in predpisov ter seznam uporabnih povezav in akterjev, na katere se lahko obrneš za podrobnejše informacije ali jih povprašaš za nasvet in pomoč. Potrebnejše informacije najdeš tudi v navedenih virih, iz katerih smo zbrali informacije.

Preden se zdaj čisto zares lotiš branja, pa si preberi še navodila za uporabo Vodnika po (P)Rožni mladosti!

(P)Rožno mladino pa lahko spremljaš tudi na Facebook-u.