Preden pregledaš različne možnosti dela, si lahko na tej strani prebereš nekaj več o iskanju dela, ki je eden izmed prvih in večjih korakov, ki ga mladi naredimo na poklicni poti. Iščemo torej delo!

Delo je zelo širok pojem in lahko pomeni najrazličnejše dejavnosti, v okviru katerih posameznik porablja svojo energijo za pridobivanje določenih dobrin. Delo v službi, delo za študij, delo doma, prostovoljno delo … Vsako od teh prinaša določno »korist«, pa naj bo to denar, izobrazba, pomoč drugim ali večja vključenost v družbo.

Ko o delu govorimo v tem Vodniku, seveda mislimo na tisto delo, ki ga opravljamo za plačilo in nam prinaša določeno stopnjo socialne »(ne)varnosti«. Večina socialnih pravic namreč izhaja prav iz naslova dela oziroma zaposlitve. Pa ne le pokojnina, za katero morda misliš, da je tako ali tako ne boš nikoli dočakal, temveč tudi denarno nadomestilo v času bolezni, nosečnosti ali brezposelnosti.

Možnosti dela je več, različen pa je tudi obseg socialnih pravic, ki jih te možnosti prinašajo. V Vodniku predstavljamo tiste oblike dela, s katerimi se mladi največkrat srečujemo.

Iskanje dela je pravzaprav delo zase, saj zahteva precej energije, znanja, veščin, časa in truda.

Iskanje dela bo po končanem šolanju morda trajalo nekoliko dalj časa kot iskanje študentskega dela. Tudi zaposlitveni razgovor za redno delovno razmerje bo podrobnejši kot razgovor za delo, opravljeno preko avtorske pogodbe. V osnovi pa so koraki iskanja dela podobni pri vseh oblikah.

Delo lahko iščeš doma ali v tujini. Te pod-strani namenjamo domačim logom, tujini pa smo namenili posebne. Več na spletni strani DELO V TUJINI.

Iskanje dela je proces, ki je lahko dolgotrajen in tudi naporen. Zato je pomembno, da ne obupaš in ostaneš optimističen tudi ob morebitnih negativnih odgovorih. 

 

NAPREJ NA: